רעיונות לעסקים – איך תחליטו איזה עסק כדאי לפתוח?

תוכן המאמר

רעיונות לעסקים – איך תחליטו איזה עסק כדאי לפתוח?

אל שלב מציאת העבודה או העיסוק רובינו מגיעים בדרך כלל אחרי השירות הצבאי, אחרי הלימודים באוניברסיטה וגם בשלבים אחרים לאורך החיים. עבור מי שהחליט שהוא מעדיף להיות עצמאי ולא שכיר, זו החלטה מהותית שתשפיע על כל חייו ולכן יש לשקול כל רעיון מכמה היבטים, כדי לקבל החלטה מושכלת על דרך החיים החדשים.

 

 

 

 

 

רעיון לעסק על פי כישורים שיש לכל אדם

לכל אדם יש נטייה לעסוק בנושאים מסוימים המתאימים לו על פי אופיו ורמת הידיעות שלו. מי שלמד באוניברסיטה או במכללה מקצוע מסוים, יכול לפתוח עסק בתחום זה לדוגמה עורך דין עצמאי, רואה חשבון, פתיחת עסק בתחום מחשוב, משרד מהנדס וכו'. הידע הרב שרכש כל אדם בלימודיו יאפשר לו את סלילת הדרך המקצועית, ההתחלה תהיה מינורית ולאט לאט הוא יוכל להרחיב את העסק שלו.

 

צעירים רבים אינם בעלי השכלה אקדמאית אך הם מוכשרים מאד וגם הם יכולים להקים עסק מוצלח ומשגשג. אם יש להם ידע טכני מופלג, הם יפתחו עסק בו יש צורך בידע זה כמו מכירת חלפים לרכבים, לאופנועים, עסק לתיקון מכשירי טלפונים חכמים, או לחילופין אם הם בעלי כושר תפעול מצוין, יוכלו לפתוח עסק בתחום הלוגיסטיקה, השינוע, התחבורה ועוד.

 

אחרים למדו תחום מסוים, אך קיימים תחומים אחרים שמעניינים אותם הרבה יותר והם יפנו לתחומים הללו כשהלימודים שלמדו יעזרו להם בראיה העסקית ברבדים מסוימים של העשייה. לכל אדם קיים חלום שאותו הוא רוצה להגשים על תחום עיסוק שחשב עליו כבר שנים רבות וגלגל בכל פעם מחדש את מחשבותיו לכוון זה. כשמגיעים לנקודה בחיים שבה צריך לקבל החלטות, זה הזמן לבדוק את הרעיונות הללו ולראות אם אפשר להגשים אותם.

ובכל מקרה, מומלץ שכל מי שמעוסק בשאלה איזה עסק לפתוח היום? ייקח בחשבון את הניסיון, הכישורים והיכולות שלו בדרך לקבלת ההחלטה הנכונה.

 

ראה מאמר פתיחת עסק – המדריך המקיף 2023

רעיון לעסק על פי הזדמנות עסקית

במקרים רבים מתקבלות פניות מחברים או מבני משפחה הכוללות הצעה לפתיחת מיזם משותף, הצטרפות לעסק קיים או רכישת עסק עצמאי שבעליו החליט למכור אותו. כל הצעה כזו יש לבחון על כל רבדיה הן לבד, הן באמצעות הממליץ והן באמצעות יועץ עסקי או רואה חשבון שיבדוק את אמיתות המידע, את סיכויי ההצלחה ואת הסיכונים הכרוכים בעסק זה או אחר.

 

קיימים מקרים רבים שהכניסה לעסק מצריכה סכום השקעה כספי ראשוני. באמצעות הדוחות שיכין היועץ העסקי תתקבל החלטה אם ההשקעה היא כדאית, אם הסכום הנדרש אכן משקף את שוויו של העסק או שהדרישה היא מוגזמת.

 

ראה מאמרים ייעוץ עסקי, ייעוץ עסקי לעסקים קטנים.

 

בחשיבה משותפת עם היועץ תתקבל החלטה אם להעביר את סכום ההשקעה מתוך החסכונות האישיים או לחילופין לבקש הלוואה מהבנק או הלוואה בערבות מדינה כדי לקדם את הנושא העסקי.

 

ראה מאמרים הלוואות לעסקים, הלוואה לפתיחת עסק, הלוואה לעסקים קטנים

עסקים בתחום הקמעונאי/ התעשייתי/ מתן שירות/ יזמות

אין ספור אפשרויות עומדות בפני כל מי שמעוניין להיות עצמאי ושוקל איזה עסק כדאי לפתוח, כאשר בין האפשרויות הבולטות ניתן לציין את התחום הבאים:

 

עסק בתחום הקמעונאי

במסחר יש שפע של אפשרויות, מהפעלת חנות קטנה בתחום המזון, הקוסמטיקה, הביגוד או חנות לאביזרים לטלפונים סלולריים הכוללת גם תחנת שירות לתיקונים. מי שיש לו חוש מסחרי מפותח ומסוגל לדעתו לרכוש סחורה איכותית במחירים טובים ולמכור אותה ברווח נאה, תחום המסחר מתאים לו מאד. התמדה, אורך רוח וקריאה נכונה של השוק המסחרי יוכלו לסלול את דרכו בתחום זה.

 

לצורך הקמת כל חנות, ללא קשר לתחום עיסוקה נדרשת תכנית עסקית ויש להביא בחשבון את עלויות ההקמה, רכישת סחורה, קופה רושמת, עלויות שכר דירה ודמי ניהול אם זה בקניון או שכר דירה עבור השכרת חנויות במרכזי העיר. מי שמכוון גבוה יפתח עסק מורכב כמו לדוגמה עסק המייבא פריטים שונים, מוכר אותם לחנויות ברחבי הארץ. הוא מפעיל לשם כך מחסנים לוגיסטיים, צי מכוניות או משאיות לשינוע הסחורות, משרד המטפל בכל ההיבט התפעולי, הנהלת חשבונות, אנשי שיווק ועוד. פתיחת עסק זו אחריות גדולה גם לגבי תפקודו באופן תקין ועל פי הוראות החוק.

 

עסק בתחום התעשייתי

אנשים רבים בעלי כישרון אמנותי מולד, מתאימים מאד לפתוח ליין של ייצור פריטים שונים כמו מוצרים מעוצבים מחומרים שונים, עץ, קרמיקה, זכוכית, טקסטיל, מזון ועוד. עבודת היצור מעניקה סיפוק אמיתי כשרואים מוצר מוגמר, ייחודי ובעל נוכחות מרשימה. מי שעוסק בייצור צריך גם לשווק את מוצריו בדרכים שונות כך שהוא מתפתח לכמה ערוצים כדי למכור את התוצרת של המפעל.

 

פתיחת עסק מסוג זה מצריכה השכרת מקום כמו אולם או מפעל המתאים לכך, רכישת מכונות, כלי עבודה או כל צורך התואם את העסק הספציפי. גם כאן קיימות עלויות נלוות כמו שכר דירה ורכישת ציוד מיום פתיחת העסק כך שיש צורך בכספים לצורך המימון הראשוני של העסק ותקופת ההרצה עד שמתחילות גם להיכנס הכנסות מהמכירות שיגיעו בהמשך הדרך.

 

סטארט אפ

צעירים מוכשרים רבים, במיוחד אלו שהיו ביחידות צבאיות כמו 8200 פותחים עסקים שונים כדי להריץ רעיונות מתוחכמים באמצעות חברות סטארט אפ. ניהול חברת הזנק מצריך ידע ייחודי בגיוס משקיעים בהנעת התהליך תוך כדי השלמת המיזם וחשיפתו לגופים רלוונטיים בארץ ובעולם.

 

כל צעד כזה כרוך במחשבה רבה, בתכנון האסטרטגיה שתשרת באופן המיטבי את האינטרסים של הסטארט אפ וביישום של טקטיקות שונות. הקמת עסק מסוג זה מחייבת ייעוץ מקצועי ולווי צעד אחר צעד, מי שאין לו ידע בתחום ספציפי זה עלול להיכשל גם אם יש לו מוצר מצוין לדוגמה בתחום הסייבר ואבטחת מידע וזאת עקב הניהול הכושל.

 

עסקים בתחומי ההתמחות של הבעלים

אופציה נוספת היא ניצול הכישורים והידע הקיים כדי לתת בו שירות לאזרחים הזקוקים לו, לדוגמה בתחום המחשוב, מי שיודע להתקין מחשבים בבתים ובעסקים, לחבר שאותם לרשתות, לדאוג שיהיו גיבויים על הענן, לטפל בתוכנות וכו', יכול לתת שירות מקיף במחשוב הן לאנשים פרטיים והן לעסקים בשיטת הריטיינר החודשי. אדם מקצועי שיקבל תהודה וביקורות חיוביות יגדיל כך את חוג לקוחותיו ויכול לנהל עסק מצליח שיגדל עם השנים.

 

  • עורכי דין ורואי חשבון – בוגרי לימודים בתחומים הללו יכולים להצטרף למשרד קיים, לפתוח פרקטיקה עצמאית או להיות שכירים כמו לדוגמה, יועץ משפטי בחברת ביטוח, סמנכ"ל כספים בעסק בתחום התחבורה וכו' .
  • נותני שירות בתחום הנדל"ן –  מהנדסים, שמאים, מודדים, אדריכלים בתחומים שונים, מצטרפים למשרד קיים או פותחים עסק עצמאי בתחום שאותו למדו כמה שנים. המטרה העיקרית בשנים הראשונות של העסק היא לשווק אותו ולמצוא לקוחות. עד ההגעה למצב זה, יש צורך בכספים שיממנו את הפעילויות הראשונות המינימליות של העסק עד שיימצאו הלקוחות ויהיו הכנסות ולו מינוריות בתחילת הדרך. כדי לחסוך בעלויות בתחילת הדרך אפשר לעבוד מהבית ועם הצמיחה לעבור למשרד או לשכור חלל עבודה במקומות כמו we work.
  • יזמים – פה מדובר באנשים שהם יותר כישרוניים ולא בהכרח בעלי תחום התמחות מסוים. אנשים שהינם מבריקים וחדי מחשבה, מתאימים מאד ליזום ולנהל עסק כמו לדוגמה יזמות בתחום הנדל"ן, תיווך, שיווק, בנייה של מגורים, מסחר או משרדים. מי שמכיר היטב נישה זו מלימודים או מעבודה קודמת כשכיר, יוכל לפתח עסק ייעודי בספקטרום הרחב מאד של שוק הנדל"ן ולהצליח בגדול. מי שמתמקצע בתחום זה וצובר ניסיון רב יכול לעלות מדרגה ולחפש קרקעות לרכישה, טיפול בהיתרי בניה, גיוס קבלן מבצע ועוד. עבודה הכרוכה בכספים רבים וכוללת גם סיכויים וגם סיכונים לא מבוטלים.

 

זכיינות

זכיינות טומנת בחובה לא מעט רעיונות לפתיחת עסק מצליח, לפעול על פי השיטה שמוכיחה את עצמה שהעסק פיתח לאורך שנים וכך לנהל עסק מרוויח. מילת המפתח היא בחירת סוג עסק שסניפיו הם אכן מניבים רווחים ולא סוג עסק שסניפיו נסגרים מסיבות שונות כמו עלויות גבוהות של הזכיין.

 

קיימים עסקים רבים בתחום הזכיינות שמצליחים כמו בתי קפה ומסעדות. מי שיש לו זיקה לתחום הקולינרי, יכול לחפש רכישת זיכיון לסניף קיים שהוא למסירה וממוקם בפריים לוקיישן או לסניף חדש. כל רכישת זיכיון כרוכה בעלויות מאד גבוהות, על פי המקובל בכל חברה מזכה. מעבר לכך גם בסניף חדש וגם כשרוכשים זיכיון בסניף קיים יש לשלם את מלוא עלויות ההקמה. מדובר בסכומים לא מבוטלים ולכן מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי מאנשים מובילים בתחום זה.

 

ראה מאמר זכיינות

עיסוק בתחומים חדשניים

 

רשת האינטרנט וההצלחה הגדולה של הרשתות החברתיות יצרו הרבה מאד מקצועות חדשים העוסקים בקידום אתרים אורגני וממומן, בניית אתרי אינטרנט, המצאת תוכנות חדשות המפעילות "רובוט" המנהל את כל הקשור לפעילות בתוכנת האינסטגרם, משרדי פרסום העוסקים בכל הקשור לתוכן באתרים וברשתות החברתיות, בהעלאת פוסטים לפייסבוק, מטפלות בלידים ועושות כל שניתן כדי להניע את הגולש לפעולה.

 

תחום נוסף שאפשר ללקחת ממנו רעיון  לעסק הוא חנויות מסחר אלקטרוני ברשת, שאינן מצריכות דבר מלבד עבודה מול המחשב, הרבה מאד מפעילי חנויות כמו שופיפי, סניפים של אמזון או איביי, המציעים פריטים שונים לקהל. חלקם מספקים את הסחורה ללקוחות ומקצתם מבצעים רק את פעולת התיווך (דרופשיפינג – ראה מאמר) וכך המשלוחים מגיעים לדוגמה מאמזון ישירות ללקוח הקצה. רבים מהעוסקים בתחום זה, מבצעים זאת מהבית, הם אינם זקוקים לציוד מיוחד כדי לפעול בהצלחה. המפתח הוא בחירת המוצרים שהם ייחודיים ונדרשים. פריטים המוצעים במחירים מצוינים ללקוח תסחוף אותם ותניע אותם לביצוע פעולת רכישה.

אופן בדיקת הנתונים טרם פתיחת כל עסק

קבלת החלטה על פתיחת עסק אינה עניין של מה בכך ויש לחשוב על כל צעד כדי לבצע את הצעדים הראשונים בחוכמה ובחשיבה לטווח הרחוק. ההתנהלות הרצויה היא עבודה עם יועץ עסקי שילווה את היזם מהרגע שבו הוא חושב לפתוח עסק בכל תחום. הוא זה שיבדוק מקצועית את ההיתכנות ואת סיכויי ההצלחה של כל עסק, יכוון את היזם מהן הפעולות שעליו לבצע כדי להגיע להצלחה הנכספת וזה לא קורה ביום אחד. הבסיס לפתיחת עסק חייב להיות מוצק ובעל סיכוי סביר מאד לשגשוג כלכלי.

 

כל עסק שנראה בעייתי בתחילת הדרך, עדיף לא להתקדם אתו כדי לא להפסיד את כל כספי ההשקעה ואף מעבר לכך. היועץ העסקי מרכז את כל הנתונים לתכנית עסקית ריאלית בכמה אופציות של תרחישים ועל פי התוצאות המתקבלות, הרבה יותר קל לקבל החלטות נכונות. חשוב לא להתפתות לעצות של אנשים שאולי רוצה את טובתם של היזמים כמו חברים או בני משפחה אך אין להם מספיק ידע מקצועי בתחום הכלכלי או בתחום שבו העסק יפעל.

 

ההשקעה הטובה והחשובה ביותר בתחילת הדרך היא ייעוץ מקצועי, רצוי של אדם העוסק או מכיר היטב את התחום המיועד ומודע לכל מה שקורה בו. לדוגמה, אם היזם ירצה לפתוח חנות אופנה בזכיינות, היועץ יראה לו נתונים לא מעודדים על כמות גדולה של חנויות זכיינים בענפים שונים של האופנה שנסגרו בשנים האחרונות, בשל חוסר רווחיות שנבעה מעלויות גבוהות של רכישת הזיכיון, עלויות ההקמה וההפעלה השוטפת. ההכנסות אינן גבוהות מספיק כדי ליצור רווחים כלכליים.

 

בכל מה שקשור לרכישת עסק קיים, יש לפקוח עיניים ואוזניים ולא לחתום על מסמכים לפני קבלת תשובות ענייניות ומוחלטות. כשמגיעים לשלב חוזים, שוכרים את שירותיו של עורך דין העוסק בתחום זה. הוא זה שעובר על החוזה ונמצא בקשר עם עורך הדין של הצד השני כדי להגיע להסכמות על נוסח החוזה. סעיפים בעייתיים ומהותיים שעלולים לעלות ליזם בכסף רב בעתיד, יש להסיר. אם הצד השני אינו מוכן להסירם, יש לשקול שוב את ההליכה המשותפת לפרויקט.

טיפים

טיפים
קשת העיסוקים האפשרית לכל אדם היא רחבה מאוד. צריך להתנסות בכמה תחומים כדי להבין מהו התחום הנכון לכל אדם
על כל רעיון וכיוון יש לחשוב באופן מעמיק עד שמוציאים אותו לפועל תוך התמקדות בכל ההיבטים האפשריים
מומלץ לקרוא על תחומי עשייה שונים, להיות מעורבים בעסקים של בני משפחה או חברים כדי להבין איך פועל כל עסק מבפנים, דבר שיעזור לכם לקבל החלטות עקרוניות על הכיוון  שנכון עבורכם